Străvechiul oraș al templelor și satul de pescari / Myanmar

©text și foto Daniela Ulieriu

Cel mai vechi templu din Bagan, Bupaya suscită numeroase discuţii în privinţa apariţiei lui. Birmanii spun ca a fost costruită în secolul al treilea, iar specialiştii occidentali o plasează cu patru sute de ani mai târziu. În timpul cutremurului din 1975, cupola s-a desprins și a căzut în apă. De curând templul a fost refăcut.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA    KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Am stat aproape de Bupaya, într-un hotel amplasat chiar pe malul fluviului. Dimineață luam micul dejun la umbra unor copaci seculari, între ramurile carora se ciondăneau veverițe gălăgioase.

Prin ceața care plutea misterios desupra Irrawaddyului abia se întrezarea celalat mal. Era o atmosfera tihnită, o pace adancă si misterioasă care se ridica în noi odată cu aburii rătăcitori care se dizolvau în văzduh.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Fuseseră câteva zile de ploi și chiar dacă apele rămâneau scăzute, era necesară o ambarcațiune pentru a ajunge pe celălalt mal.

Am închiriat o barcă cu motor, dar, exact în mijlocul apei, motorul a tușit stins și s-a oprit. Cârmaciul a încercat să resusciteze “yacht-ul”. Degeaba. Motorul refuza să mai pornească. Atunci „marinarul” a emis niște urlete prelungi, „interceptate” din fericire de fratele lui, care a venit cu o pirogă și așa ne-am continuat plimbarea.

Înaintam lin, în clipocitul ritmic al vâslelor. Vedeam cele două maluri ale Irrawaddy-ului: prezentul sordid și trecutul glorios.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Timpul de aur al Baganului, anul 1000 și templele sale strălucitoare și, în fața acestora, satul de pescari de azi, câteva cocioabe din paie care înotau în sărăcie. Oamenii trăiau într-o mizerie greu de îndurat.

Ani în șir, Myanmar a făcut parte dintre cele mai sărace ţari din lume, mai mult de o treime din populaţie trăia cu mai puţin de o jumătate de dolar pe zi. Paradoxal, pentru ca ţara este, de fapt, foarte bogată, dar fosta dictatura militară a exploatat în interés personal patrimoniul existent.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Aici se încheie călătoria mea la Bagan, ținutul magic al templelor. In episodul următor o vizită în capitală, la Rangoon, „regina oraşelor şi grădina Orientului”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s