Țara surâsului, Thailanda

Pattaya – prima parte

© fotografii și text Daniela ULIERIU

Thailanda, cu excesele și contrastele ei, cu lumina brutală care sfâșie ochii și fotografiile, cu mirosurile ei grele și căldura apăsătoare, cu plajele fine și mările calde de lapislazuli, care se colorează în auriu la apusul soarelui, cu mango și papaia care au adunat în ele toată dulceaţa soarelui!… Thailandezii mănâncă fructele cu chilli. Și eu la fel, de când m-am întors din Birmania.

SONY DSC    SONY DSC

Stăteam pe un chaise-long la umbră, cu aparatul de fotografiat pe genunchi, mă uitam la mare și ascultam conversații în diverse limbi. Era plin de perechi hade. Ele? Prea tinere, prea fine, prea vaporoase, prea zâmbitoare, prea thai. Ei? Exact invers. Bărbații vorbeau între ei și subiectul era mereu același: formidabilele lor performanțe sexuale… Turismul sexual a explodat in Thailanda, iar Pattaya a devenit placa turnantă a acestuia.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Mă aflam în „Buddha village”, o enclavă paradisiacă situată la malul mării și înconjurată de stațiunea Pattaya, aflată la 150 de kilometri de Bangkok. Turiştii au cotropit în valuri acest rai low cost și unii dintre ei chiar s-au mutat aici. Cu o seară înainte,  fotografiasem o paradă  care umpluse orașul de culoare și de muzică până târziu în noapte. Prin fața ochilor mei trecuseră copii, balerine, fotbaliști, dansatoare, motocicliști, travestiți, care alegorice, într-o succesiune năucitoare.

 

Stăteam la hotelul Asia, un hotel vechi din anii `60 și nu foarte stylish dar care se bucura de un parc imens, cu o vegetatie impresionantă, când luxuriantă, când milimetric tăiată în forme de dragoni și pauni; o piscină la al carei bar se puteau bea niște cocteiluri cu gust de fericire (suficient de exotice încât să mulțumească pe oricine); aleea care ducea către mare era mărginită de sute și sute de orhidee, unele mai grațioase decât altele. În spatele hotelului se deschidea un nesfârșit teren de golf, iar în față, plaja fină ca mătasea. Viața mea s-ar fi putut încadra în categoria calme, luxe et volupté doar că, în urmă cu o zi, mi se furase laptopul din cameră și conducerea hotelului se arătase suspect de nepăsatoare. Laptopul, cu toate pozele mele!…

 In fine, să revin…Thailanda de astăzi e gata să-și piardă și sufletul, și surâsul, în goana nebună după bani. Cel puțin Pattaya și le-a pierdut de mult. N-a mai rămas nimic din farmecul satului de pescari colonizat la sfârşitul anilor ’50 de soldații americani care luptau în Vietnam. Încă mai sunt ghiduri de călătorie care ne sfătuiesc să nu ne pierdem timpul în Pattaya. Să fie chiar așa? La prima vedere, răspunsul ar fi da, pentru că astăzi Pattaya e o hemoragie de barăci străpunsă de pâlcuri de hoteluri moderne. 

 

    SONY DSC

E adevărat că, de la an la an, barăcile scad simțitor. Dar plajă, din ce în ce mai aglomerată, rivalizează cu un balamuc. Coloana sonoră: horcăitul neîntrerupt al sutelor de scutere și strigătele vânzătorilor ambulanți. 

 Sfat: orice ați cumpăra, negociați fara milă! Începeți prin a propune mai puțin de jumătate din prețul cerut. In general funcționează. La sfarșitul tranzacției, dacă aveți impresia ca vânzatorul e nemulțumit de suma obținută și ca vă dă produsul “à contrecœur”, spuneți-i:” dacă vă pare rău ca l-ati vândut, eu nu-l mai iau!” Ceea ce, in 99,99% din cazuri va provoca o iluminare a feței localnicului și niște mulțumiri sincere!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s